Вие сте тук

Йотингер се надява Русия и Украйна да договорят временна цена на газа

Дата на публикуване: 
четвъртък, 15 Май, 2014 - 11:30
Тема: 

Според еврокомисаря "Южен поток" е политически проект, се казва в информация на БНР.

Еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер определи "Южен поток“  като политически проект, който има смисъл само в случай, че няма доверие в Украйна. Пред "Уолстрийт Джърнъл“ Йотингер изрази надежда, че Москва и Киев ще се споразумеят за временна цена на природния газ до края на месеца.Той  изтъкна, че най-належащата задача сега е да се предотврати прекъсване на руските газови доставки през украинска територия. За целта през следващите две седмици Москва, Киев и Брюксел трябва да намерят компромис за цената на синьото гориво. Според Йотингер 80-процентното увеличение от началото на април е неоправдано.

Имаме две седмици, за да предотвратим възможни прекъсвания на доставките от Русия, заяви Йотингер. Според еврокомисаря наложеното от април поскъпване на руския газ за Украйна от 268 на 485 долара за хиляда кубически метра е неоправдано. Русия обаче настоява на тази цена и за предплата на синьото гориво от началото на идния месец.

Гюнтер Йотингер ще се срещне с енергийните министри на Украйна и Русия в понеделник, за да разреши разногласията между двете страни.

В същото време , отново по информация на РИА Новости, цитирана от БНР, сепаратистите в Славянск убиха 11 украински военни. Самите "опълченци“ са загубили един от своите бойци. Украински сайтове твърдят, че при боя край Краматорск е бил убит един сепаратист, а четирима други са били тежко ранени.