Вие сте тук

Ципрас поема курс на конфронтация с ЕС

Дата на публикуване: 
понеделник, 9 Февруари, 2015 - 09:57
Тема: 

Новият гръцки премиер Алексис Ципрас обяви, че ще възстанови по законов път закритата през юли 2013 г. обществена телевизия ERT, предаде бТВ.

Ходът, направен от тогавашната власт с цел спестяване на пари и освобождаване на раздутия щат, бе определен от лидера на крайно лявата СИРИЗА като „престъпление срещу гърците и демокрацията”.

По време на програмната си реч пред парламента в Атина Ципрас заяви, че страната му има исторически дълг да поиска военни репарации от Германия, макар Берлин вече да е казал своето „Не” по въпроса.

"Има морално задължение към нашия народ, към историята, към всички европейски народи, които се биха и проляха кръвта си срещу нацизма, има историческо задължение да поискаме от Германия военни репарации и връщане на насилствения заем, наложен от нацистите на страната ни, който не бе върнат”, заяви премиерът.

Подобен ход спрямо Германия обмисля и Русия.

Ципрас подчерта, че ще изпълни предизборните си обещания за различни социални придобивки, като това няма да попречи на обслужването на дълга на страната.

Гръцкото правителство не иска удължаване на програмата за помощ, а иска междинна програма, за да представи всички свои предложения, продължи премиерът.

"Първият приоритет на правителството е да излекува големите рани от спасителния план", каза той. Премиерът обеща, че основната битка на кабинета ще бъде срещу корупцията и борбата срещу укриването на данъци.

Междувременно, бившият ръководител на Феделарния резерв на САЩ Алън Грийнспан коментира пред Би Би Си, че очаква южната ни съседка да напусне еврозоната.