Вие сте тук

Среща за Украйна в Минск

Дата на публикуване: 
сряда, 11 Февруари, 2015 - 11:35
Тема: 

Тази вечер в Минск се очаква дълго отлаганата среща на върха за търсене на мирно уреждане на украинската криза. Ще присъстват лидерите на Русия, Германия, Франция и Украйна, съобщава БНТ.

Френският президент Франсоа Оланд и канцлерката на Германия Ангела Меркел все пак ще отидат днес в Минск, "за да направят каквото могат до последния възможен момент" с цел намиране на дипломатическо решение на украинската криза, съобщи Елисейският дворец в изявление, цитирано от Франс прес. След като по-рано днес направиха "бърз преглед на ситуацията" в телефонен разговор, двамата лидери се разбраха да отидат в беларуската столица в късния следобед, където ще се срещнат с президентите на Русия Владимир Путин и на Украйна Петро Порошенко, заяви френското президентство.

Украинският президент Петро Порошенко заяви тази сутрин, че тръгва за Минск за участие в срещата на Контактната група, предаде ТАСС, цитирана от БТА. "Отивам в Минск, за да прекратя огъня и да започна политически диалог незабавно и без всякакви условия", каза той, цитиран от своята пресслужба. По-рано през деня френският външен министър Лоран Фабиюс заяви в пряк ефир по радио "Франс ентер", че още не се знае дали френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел ще потеглят за Минск. Те щели да решат това след телефонни разговори тази сутрин. "Предстоят много трудни преговори. Трябва да избегнем война в Европа. Нужно е да се изработи и приеме договор, който да не се окаже просто текст на хартия и който действително ще се изпълнява", отбеляза Фабиюс. "Решението на украинската криза може да бъде само политическо. Доставките на оръжие не влизат в плановете на Франция", добави той.

Определянето на дата за срещата на така наречената “нормандска четворка” беше обект на дипломатически совалки през последния месец. В крайна сметка Ангела Меркел, Владимир Путин, Франсоа Оланд и Петро Порошенко ще седнат около една маса тази вечер в беларуската столица, за да потърсят мирно решение на ситуацията в Източна Украйна. Още в неделя четиримата лидери са обсъдили по телефона част от темите в дневния ред на форума, между които е и съвместна пътна карта за решаване на кризата в Донбас.

Днешната среща на върха бе предшествана от интензивна работа на Контактната група за Украйна, в която участват и представители на двете самоообявили се “народни републики”. Работата на групата протече при закрити врата и в края на заседанията единствено представителят на Донецк, Денис Пушилин направи изявление. Той заяви, че е “рано да се говори за прекратяване на огъня”. Такъв вариант все пак е бил обсъден, заедно с план за изтегляне на тежките оръжия от фронтовата линия в Украйна. Друга тема на разговорите са били форматът на властта в Източна Украйна и провеждането на местни избори в Донецка област.

Междувременно американският президент Барак Обама обсъди по телефона с руския президент Владимир Путин ескалацията на насилието в Източна Украйна и го е приканил да се съгласи на мирно споразумение. Администрацията във Вашингтон съобщи, че са подготвени законопроекти за предоставянето на военна помощ на стойност 1 милиард долара на Украйна, както и допълнителни санкции за Москва в случай, че Кремъл не покаже готовност за мирно решение на украинската криза.

*Последна промяна 11:35, 11 февруари 2015