Вие сте тук

Комисията на заинтересованите страни по обществените поръчки търси експерти

четвъртък, 2 Април, 2015 - 09:59
Тема: 

В Официалния вестник на ЕС от 2 април е публикувана покана за представяне на кандидатури за подбор на експерти на експертната група към Комисията на заинтересованите страни по обществените поръчки.

Комисията създаде експертна група на заинтересованите страни по обществените поръчки. Групата има за задача да предоставя на Комисията висококачествена правна, икономическа, техническа и/или практическа информация и експертни знания. По този начин я подпомага при формулирането на политиката на ЕС в областта на обществените поръчки.

Комисията търси експерти с непосредствен опит в сферата на възлагането на обществени поръчки, придобит при участието им във веригата за доставки или в процеса на възлагането на такива поръчки, или благодарение на редовните им контакти или опит в областта на обществените поръчки. Те могат да бъдат експерти от бизнеса, включително МСП, от сдружения на възлагащите органи, членове на академичната общност, адвокати, икономисти, експерти по статистика или от друга област.

Във всички случаи при оценката на кандидатурите Комисията ще вземе предвид следните критерии:

  • доказана компетентност и опит, включително на европейско и/или международно ниво, в области, свързани с обществените поръчки, и по-специално:
    • изпълнение на процедури за възлагане на обществени поръчки;
    • учредяване и концесиониране на дългосрочни и комплексни публично-частни партньорства и институционализирани публично-частни партньорства;
    • обществени поръчки между органи от обществения сектор;
    • участие на МСП в процедури за възлагане на обществени поръчки;
    • екологични и социални аспекти на обществените поръчки;
    • електронни обществени поръчки, по-специално на етапа, предхождащ възлагането;
    • икономически анализ на пазарите за обществени поръчки;
    • връзки между обществените поръчки и конкуренцията/държавните помощи;
    • международно измерение на обществените поръчки;
    • достъп до пазарите за обществени поръчки на трети държави;
    • обединяване на обществени поръчки;
    • професионализация на обществените поръчки;
    • борба срещу корупцията в областта на обществените поръчки;
    • управление на предварителното класиране при обществените поръчки,
    • новаторство и обществени поръчки;
    • отбрана и чувствителни по отношение на сигурността обществени поръчки,
    • и по-общо:
    • национално, европейско и международно законодателството в областта на обществените поръчки;
  • необходимостта от постигане на баланс в групата както по отношение на представляването на интереси и експертни знания във връзка с обществените поръчки, така и по отношение на пола и географския произход.

Членовете на експертната група трябва да бъдат граждани на държава-членка на Европейския съюз или на присъединяваща се държава или на държава-членка на Европейското икономическо пространство. Подписаните кандидатури трябва да бъдат изпратени най-късно до 25 април 2015 г. Датата на изпращане се определя по следния начин:

Ако кандидатурите са изпратени по електронна поща, за дата на изпращане се приема датата на електронното писмо.

Кандидатурите по електронна поща се адресират до:

 GROW-COMMITTEES-PP@ec.europa.eu

като в полето „относно“ се посочва „Application for stakeholders expert group on PP“ (кандидатура за експертната група на заинтересованите страни по обществените поръчки).

Ако кандидатурите са изпратени по пощата, за дата на изпращане се приема датата на пощенското клеймо. Пощенският адрес за изпращане на кандидатурите е:

European Commission,
DG for Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs,
GROW E.2, Avenue des Nerviens, 105,
1040 Brussels, Belgium

В полето „относно“ се посочва: „Application for Commission stakeholder expert group on public procurement“.

Ако заявленията се доставят на ръка на адреса, посочен по-горе, за дата на изпращане се приема датата на получаване на доставката.

Пълния текст на обявлението можете да прочетете тук:

Покана за представяне на кандидатури за подбор на експерти на експертната група към Комисията на заинтересованите страни по обществените поръчки (395.69 KB, PDF)

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.