Вие сте тук

Европейците очакват действия от ЕС срещу тероризма и безработицата

петък, 1 Юли, 2016 - 14:34

Борбата с тероризма би следвало да бъде основен приоритет на ЕС, следвана от мерки в сферата на заетостта, борбата с данъчните измами, миграцията, защитата на външните граници и опазването на околната среда, показва представително проучване на Евробарометър, проведено във всички страни от ЕС по поръчка на Европейския парламент. Участниците в него са били запитани дали искат по-активна или по-малка намеса на ЕС в ред области.

Мнозинството от запитаните са на мнение, че ЕС трябва да играе по-голяма роля отколкото в момента в повечето области. Според 82% от анкетираните ЕС трябва да направи повече в борбата с тероризма, а 77% искат по-активна намеса от европейските институции по проблема с безработицата.

Според 40% от запитаните рискът от терористичен акт е висок. Сред предложените от ЕП мерки срещу терористичната заплаха европейците считат за най-спешни прекъсването на каналите за финансиране на терористични групировки (42%), борбата с корените на проблема с тероризма и радикализацията (41%) и укрепването на контрола върху външните граници (39%).

В допълнение, 75% от запитаните искат по-активна намеса от ЕС в борбата с данъчните измами, 74% искат същото в областта на миграцията, 71% искат повече действия от ЕС за защита на външните граници, а 67% - повече мерки за опазване на околната среда.

Европейският парламент вече работи по нови инициативи в областите, посочвани като приоритетни от европейските граждани. Например, депутатите се подготвят да гласуват за криминализиране на действия по подготовката на терористични актове и за затягане на правилата относно покупката и притежанието на огнестрелни оръжия.

Във връзка с данъчното облагане Парламентът ще гласува през юли препоръки за принуждаване на мултинационалните корпорации да плащат справедливо ниво на данъци. Формирана е и анкетна комисия, изучаваща разкритията за офшорни сметки и операции в досиетата от Панама.

Що се отнася до защитата на външните граници на ЕС депутатите са на път да одобрят през юли планове за система за Европейска гранична и брегова охрана, обединяваща възможностите на националните гранични служби с тези на европейската агенция за граничен контрол Фронтекс.

Проучването показва още, че три четвърти (74%) от европейците смятат, че това, което ги сближава, е по-важно от онова, което ги разделя.

Мнението на българите

Според данните от изследването българите придават още по-голямо значение на действия на ЕС спрямо тероризма, миграционната криза и защитата на външните граници, отколкото гражданите на ЕС като цяло. Според 86% от запитаните българи ЕС трябва да има по-активна намеса в борбата с тероризма (в сравнение с 82% от европейците като цяло), 80% от българите искат повече действия относно миграцията (в сравнение със 74% от европейците), а 79% искат същото относно защитата на външните граници (в ЕС като цяло за това настояват 71% от запитаните).

За проучването

Проучването е проведено чрез лични срещи с 27 969 души в целия Европейски съюз, включително 1 040 българи, между 9 и 18 април 2016 г. То е направено така, че да бъде представително за населението като цяло.

Интерактивната инфографика позволява да се сравняват получените резултати по отделни области както за ЕС като цяло, така и за всяка отделна страна-членка.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.