Вие сте тук

Лидерите на ЕС и Китай поставят акцент върху икономически въпроси на срещата на върха в Пекин

Дата на публикуване: 
вторник, 12 Юли, 2016 - 10:57
Тема: 

Лидерите на ЕС и Китай започват двудневна среща на върха в Пекин, като разговорите най-вероятно ще бъдат съсредоточени върху икономиката на фона на несигурността заради Брекзита и натиска на европейските компании за по-добър достъп до китайския пазар, предадоха Асошиейтед прес и ДПА, цитирани от БТА.

В китайската столица за срещата пристигнаха председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския съвет Доналд Туск, които днес ще се срещнат с китайския президент Си Цзинпин и с премиера Ли Къцян. Пред европейските лидери може би ще бъде поставен въпросът за бъдещето на съюза след решението на Великобритания да напусне блока.

В дневния ред на разговорите е включено евентуалното даване на статут на пазарна икономика на Китай. ЕС обмисля промяна, която би довела до смекчаване на някои ограничения върху китайския внос в Евросъюза.

Китай целеше да постигне статут на пазарна икономика тази година според условията за приемането на страната в Световната търговска организация през 2001 година.

Този статут ще помогна на Пекин да покаже, че не субсидира износа си, за да подкопава световната конкуренция.

Европейският парламент през май гласува против промяната на статута. ЕС посочва, че първо трябва да бъдат развити други механизми за защита на европейската търговия срещу евтиния китайски внос, отбелязва ДПА.

Очаква се европейските лидери да окажат натиск върху китайските си колеги за ускоряване на усилията за намаляване на свръхкапацитетите в стоманения сектор, допълва АП.

Брюксел обвинява Пекин, че наводнява пазара с евтина стомана и застрашава европейския износ и работни места. ЕС е най-големият търговски партньор на Китай, а Китай е вторият търговски партньор на Евросъюза след САЩ.

Европейските компании, които работят в Китай, от години се оплакват от пречки при достъпа до пазара, неравни условия в конкуренцията, недостатъчна прозрачност и несигурно върховенство на закона в страната.

Други теми могат да бъдат ситуацията в Сирия и мигрантската криза, евентуални нови области за сътрудничество при защитата и сигурността в Африка, както и при климатичните промени.