Вие сте тук

София ще бъде домакин на Евро 2018 за бездомни хора

Дата на публикуване: 
понеделник, 30 Май, 2016 - 17:10

Европейското първенство по футбол за бездомни хора през 2018 година ще се проведе в София. Това съобщи президентът на фондация Homeless World Cup Мел Йънг след срещите си кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и зам.-министъра на младежта и спорта Асен Марков на 13 април 2016.

„Местният ни национален партньор „Спортс Мениджмънт България” демострира огромно развитие през последните 5 години, както при социалните, така и при спортните резултати. Организацията притежава голям опит и при организирането на спортни събития. След срещите ми с българските институции и уверенията, които получих от тях, вярвам, че Столична община и Министерство на младежта и спорта биха подкрепили провеждането на европейско първенство в България. Г-жа Фандъкова и г-н Марков наистина осъзнават огромните възможности за социална промяна, които притежава спорта”, обясни Мел Йънг. Той допълни, че в контекста на титлата „София 2018 – европейска столица на спорта” би било логично градът ни да приеме домакинството именно след две години.

Първото официално европейско първенство по футбол за бездомни хора ще се проведе тази година в Манчестър. Преди три години германският партньор на Homeless World Cup самостоятелно организира континентален шампионат, където българският „Отбор на надеждата” спечели титлата при дамите.

По време на посещението в Столична община вчера „Спортс Мениджмънт България” получи уверение от кмета Йорданка Фандъкова, че турнирът би могъл да се проведе в центъра на града, непосредствено до Паметника на съветската армия. Състезанията по стрийт футбол за хора в неравностойно положение на фондация Homeless World Cup се провеждат на игрища с размер 22х16 метра, което позволява разполагането им на комуникативни локации. Планирано е в европейските първенства да продължават до 5 дни и в тях да участват до 12 отбора, което позволява провеждането им на един терен. Предстои да се уточнят критериите, по които участниците в турнирите ще бъдат избирани. Възможно е това да стане ясно още в петък, когато приключва голяма конференция на европейските партньори на Homeless World Cup в София.

Проект "Столица Европа" се изпълнява с финансовата подкрепата на Столична община Програма Европа, 2016 г. от Фондация „Център за модернизиране на политики”

Цялата отговорност за съдържанието на тази страница се носи от Фондация „Център за модернизиране на политики” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че отразява официалното становище на Столична община.