Вие сте тук

Меркел и Оланд се срещат с Путин

петък, 6 Февруари, 2015 - 09:33

Президентът на Франция Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел пристигат в Москва, където ще представят пред руския държавен глава Владимир Путинплан за постигане на мир в Източна Украйна, съобщава БНР. 

Вчера Оланд и Меркел бяха в Киев, където запознаха с плана си и президента на Украйна Петро Порошенко, който заяви, че планът дава надежда за постигането на примирие. Преди посещението си в Киев, Оланд каза, че новите мирни предложения се основават на териториалната цялост на Украйна и са приемливи за всички. Руските медии коментират, че планът предвижда автономия на Донецка и Луганска област и нова демаркационна линия, като се отчита настъплението на бунтовниците от септември насам. 

Държавният секретар на Съединените щати Джон Кери, който също бе в украинската столица, каза, че Вашингтон е за дипломатическо решение на конфликта, но няма да си затваря очите пред руската агресия. Москва е обвинявана, че въоръжава проруските бунтовници – нещо, което тя категорично отрича. Русия също така отхвърля твърденията на киевските власти и Запада за наличието на редовна руска армия в Източна Украйна, която се бие на страната на бунтовниците в Донецка и Луганска област. 

Командването на въоръжените сили на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) предложи на ръководството на украинската армия пълно прекратяване на бойните действия, считано от 09.00 ч. местно време утре. Целта е създаване на хуманитарен коридор в град Дебалцево, по който мирните жители безопасно да напуснат града, заяви представител на "министерството на отбраната" на ДНР.

Ръководството на украинските войски е приело предложението и е потвърдило готовността си за прекратяване на огъня утре сутрин.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.