Вие сте тук

Украйна не провежда масова мобилизация на българи

понеделник, 16 Февруари, 2015 - 14:53
Тема: 

Украинският външен министър Павло Климкин обвини от София проруските сепаратисти в Донбас, че не спазват примирието. Той опроверга информациите за масова военна мобилизация на етнически българи в Украйна, съобщава БНР.

Украинстите въоръжени сили стриктно спазват режима на спиране на огъня, заяви Павло Климкин, но посочи, че проруските сепаратисти не правят същото:

Регистрирали сме 112 артилерийски обстрела от страна на терористите в Донецк и Луганск за последното денонощие.

Украинският външен министър определи като спекулации твърденията в руски медии, че има непропорционална мобилизация по етнически принцип за набиране на войници в армията на Украйна. Той допълни, че тези спекулации относно етническите българи не са случайни и целят да повлияят българо-украинските отношения, като спомена, че на конференцията в Минск руският външен министър Лавров също е повдигнал въпроса.

Климкин цитира данни от последната вълна на мобилизацията: Днес аз имам реални данни, че само 20 украинци от български произход са получили повиквателни от общо 200 хиляди.


Павло Климкин се ангажира да съдейсва за изпращането на българска хуманитарна помощ - храни и лекарства на сънародниците ни, засегнати от войната в Донбас.

Въпросът за мобилизацията на етническите българи в Украйна беше повдигнат първо от министърът на външните работи Даниел Митов: Украйна заема важно място във външнополитическите приоритети на България, не само заради географската, езиковата, културната и религиозна близост между нашите два народа, но и заради наличието на голяма българска диаспора в Украйна. Получих уверенията на министър Климкин и затова, че за нашите сънародници в Украйна няма да бъде прилаган стандарт, различен от високите международни критерии за добро третиране на малцинствата.

Митов беше категоричен, че при евентуална ескалация на конфликта, България е готова да помогне на сънародниците ни в Украйна максимално бързо да се изтеглят от зоните на конфликт.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.